Avocat penal Cluj - GÎNDAC CRISTIAN

Conducere fără permis. Ce implicații are dosarul penal? Permisul de conducere se anulează?

Conducere fără permis. Ce implicații are un dosar penal? Permisul de conducere se anulează?

Art. 335 Cod penal, conducere fără permis.

Vi s-a întocmit un dosar penal pentru conducerea unui vehicul fără permis. de art. 335 Cod penal? Iată câteva informații pe care ar fi important să le cunoașteți:

A. Sediul materiei:

Art. 335: Conducerea unui vehicul fără permis de conducere

(1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.

*) Curtea Constanţională admite excepţia de neconstituţionalitate şi constată că soluţia legislativă cuprinsă în art. 335 alin. (1), care nu incriminează fapta de conducere pe drumurile publice a unui tractor agricol sau forestier, fără permis de conducere, este neconstituţională.

(2)Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

*) ICCJ stabileşte că:

Obligaţia inculpatului de a nu conduce vehicule anume stabilite, impusă de organul judiciar pe timpul măsurii preventive a controlului judiciar conform art. 215 alin. (2) lit. i) din Codul de procedură penală, nu constituie o suspendare a exercitării dreptului de a conduce, iar încălcarea acesteia nu întruneşte elementele de tipicitate ale infracţiunii prevăzute de art. 335 alin. (2) din Codul penal.

*) Prin Decizia nr. 27/2021 Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie admite sesizarea privind pronunţarea unei hotărâri prealabile şi stabileşte că poate fi subiect activ al infracţiunii prevăzute de art. 335 alin. (2) din Codul penal persoana care, după pronunţarea hotărârii definitive de condamnare pentru săvârşirea infracţiunii prevăzute de art. 336 alin. (1) din Codul penal şi până la anularea permisului de conducere dispusă de către şeful poliţiei, conduce un autovehicul pe drumurile publice.

(3) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi persoana care încredinţează un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care ştie că se află în una dintre situaţiile prevăzute în alin. (1) sau alin. (2) sau sub influenţa alcoolului ori a unor substanţe psihoactive.

*) Prin Decizia nr. 14/2020 Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit că, în interpretarea dispoziţiilor art. 335 alin. (3) din Codul penal, care incriminează fapta unei persoane de a încredinţa un vehicul pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care ştia că se află sub influenţa alcoolului, acestea trebuie să vizeze o persoană care să aibă o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge.

B. Ipoteze

B1. art. 335 alin. 1 – Persoana nu posedă permis de conducere, adică, persoana nu are și nici nu a avut vreodată dreptul de a conduce. În acest caz, pedeapsa prevăzută de lege este închisoarea de la unu la 5 ani.

Notă: Nu intră sub incidența acestei prevederi următoarele ipoteze:

  • persoana nu posedă permisul de conducere asupra ei;
  • persoana a absolvit examenul auto (atât proba teoretică cât și proba practică), însă nu a intrat în posesia permisului de conducere;

B1. art. 335 alin. 2 – În această situație, devin incidente următoarele situații referitoare la conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană :

  1. al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv
  2. al cărei permis i-a fost retras
  3. al cărei permis i-a fost anulat
  4. căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată
  5. care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România

C. Când se dispune anularea permisului de conducere?

Implicațiile unui dosar penal în privința acestor infracțiuni sunt multiple, iar de regulă, prima întrebare adresată de către clienți este când anume îmi voi recupera permisul?

În cazul infracțiunii de conducere fără permis, în cazul pronunțării unei soluții definitive de condamnare, acel permis se va anula.

Trebuie să aveți în vedere faptul că soluția de condamnare vizează atât pedeapsa amenzii cât și pedeapsa închisorii, fie că aceasta din urmă este suspendată sub supraveghere, fie că va fi executată în regim privativ de libertate.

error: Content is protected !!
sunați acum