Avocat drept penal Cluj - GÎNDAC CRISTIAN

Crimă organizată, spălarea banilor și terorism

Avocat Cristian Gîndac oferă consultanță, asistare și reprezentare în fața organelor de urmărire penală și a instanțelor de judecată a clienților implicați în dosare care au ca obiect infracțiuni de crimă organizată, terorism, spălarea banilor. Cristian Gîndac este avocat specializat în drept penal și oferă servicii juridice complete atât inculpaților cât și persoanelor vătămate implicate în dosare de crimă organizată, spălarea banilor și terorism.

Programează acum gratuit o întâlnire online cu avocat Cristian Gîndac în legătură cu dosarul care are ca obiect infracțiuni de crimă organizată, terorism și spălarea banilor !

Crimă organizată și terorism – Aceste cauze prezintă, de regulă, o dificultate ridicată datorită faptului că grupul infracțional organizat este alcătuit din numeroase persoane, fiecare dintre acestea având un rol bine definit, fiind organizat pe mai multe paliere subordonate. De asemenea, activitatea grupului infracțional organizat, de cele mai multe ori, se realizează pe teritoriul mai multor state, având astfel caracter transfrontalier.


Cadru legislativ


  • Art. 367 Cod penal. Constituirea unui grup infracţional organizat

(1) Iniţierea sau constituirea unui grup infracţional organizat, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unui astfel de grup se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

(2) Când infracţiunea care intră în scopul grupului infracţional organizat este sancţionată de lege cu pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau cu închisoarea mai mare de 10 ani, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

(3) Dacă faptele prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) au fost urmate de săvârşirea unei infracțiuni, se aplică regulile privind concursul de infracţiuni.

(4) Nu se pedepsesc persoanele care au comis faptele prevăzute în alin. (1) şi alin. (2), dacă denunţă autorităţilor grupul infracţional organizat, înainte ca acesta să fi fost descoperit şi să se fi început săvârşirea vreuneia dintre infracţiunile care intră în scopul grupului.

(5) Dacă persoana care a săvârşit una dintre faptele prevăzute în alin. (1)-(3) înlesneşte, în cursul urmăririi penale, aflarea adevărului şi tragerea la răspundere penală a unuia sau mai multor membri ai unui grup infracţional organizat, limitele speciale ale pedepsei se reduc la jumătate.

  • Legea 535/2004 privind prevenirea și combaterea terorismului.

 

  • Legea 565/2002 pentru prevenirea și sancționarea spălării banilor, precum și pentru instituirea unor măsuri de prevenire și combatere a finanțării actelor de terorism.

 

Competența materială a organelor de urmărire penală

Competența materială a organelor de urmărire penală aparține Direcției de Investigare a Criminalității Organizate (DIICOT) sub coordonarea căreia își desfășoară activitatea ofițeri de poliție judiciară din cadrul Astfel, în acest caz, urmărirea penală este efectuată în mod obligatoriu de către procuror, care însă poate delega efectuarea unor anumite acte procesuale către ofițeri de poliție judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Informatice (BCCO) din cadrul IGPR. Având în vedere aceste aspecte, avocat Cristian Gîndac oferă servicii de asistare și reprezentare în fața DIICOT și BCCO de pe teritoriul întregii țări.

Tot aceștia sunt cei care pun în aplicare mandatul de percheziție domiciliară emis la solicitarea procurorului, de către judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul instanței căreia i-ar reveni competența să judece cauza în primă instanță sau instanței corespunzătoare în grad de pe lângă parchetul în care își desfășoară activitatea procurorul care formulează propunerea.

Gîndac Cristian Călin
Gîndac Cristian Călin

Avocat specializat în drept penal

Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on vk
Share on whatsapp
Share on google
Share on pinterest
Share on skype
Share on email
error: Content is protected !!
Call Now Button