
Avocat specializat în droguri Cluj. Cristian Gîndac
Avocat specializat în drept penal Cluj, Cristian Gîndac oferă consultație juridică, asistare și reprezentare în fața organelor de urmărire penală competente (DIICOT – Structura Centrală, Servicii Teritoriale și Birouri Teritoriale) a instanțelor de judecată a clienților cercetați pentru în infracțiuni privind traficul și consumul ilicit de droguri (Cannabis, MDMA (ecstasy), cocaină, heroină, ketamină amfetamină, metamfetamină) sau alte substanțe.
Dosarele de trafic de droguri au un nivel ridicat de dificultate, adesea fiind extrem de voluminoase datorită numărului inculpaților ori probatoriului administrat (percheziții informatice, percheziții domiciliare, interceptări, filaje, cumpărări autorizate, etc.)
Realizarea unei apărări efective în astfel de dosare presupune o pregătire temeinică atât a legislației specifice cât și a altor domenii adiacente. Datorită complexității fiecărui dosarului, se impune o analiză eficientă a tuturor mijloacelor de probă administrare iar ulterior, pe baza analizei, alegerea celei mai potrivite strategii de apărare, așa încât soluția finală să fie cea mai benefică pentru client.
Pentru că unul dintre valorile fundamentale ale activității noastre este calitatea unei apărări, am decis să ne specializăm în dosare care au ca obiect trafic de droguri, așa încât clienții noștri să beneficieze de o apărare de înaltă calitate profesională.
O apărare efectivă în astfel de dosare presupune participarea noastră efectivă în momentele cheie ale anchetei penale, atât în prezența clientului cât și în lipsa acestuia. Iată câteva momente deosebit de importante unde este nevoie de prezența unui avocat specializat în droguri:
- efectuarea percheziției domiciliare;
- audierea/reaudierea clientului în calitate de suspect / inculpat;
- audierea co-suspecților / co-inculpaților
- audierea martorilor (a consumatorilor care ar fi procuror droguri);
- confruntarea martorilor (în ipoteza în care există contradicții între susținerile acestora);
- efectuarea percheziției informatice asupra dispozitivelor electronice ridicare cu ocazia efectuării percheziției domiciliare, a percheziției corporale ori a percheziției auto;
Pentru a înțelege aportului unui avocat specializat în droguri, menționăm faptul că dosarele instrumentate de către noi până în prezent, nu de puține ori am identificat diverse vicii de procedură ale organelor de urmărire penală, dar și chestiuni de fond, respectiv diferite contradicții flagrante fie între declarațiile martorilor, a inculpaților care nu se coroborau cu informațiile obținute în urma efectuării percheziției informatice ori cu interceptările sau cu filajele realizate ca urmare a punerii în executare a mandatelor de supraveghere tehnică, astfel încât le-am fructificat și am obținut o reală situație mai favorabilă clientului nostru.
Un alt aspect important care trebuie avut în vedere este beneficiul conferit de prevederile art. 15 din legea 143/2000, conform cărora, „Persoana care a comis una dintre infracțiunile prevăzute la art. 2-9, iar în timpul urmăririi penale denunță și facilitează identificarea și tragerea la răspundere penală a altor persoane care au săvârșit infracțiuni legate de droguri beneficiază de reducerea la jumătate a limitelor pedepsei prevăzute de lege.”. Fie că discutăm de trafic de droguri de risc, prev. de art. 2 alin. 1 sau de trafic de droguri de mare risc, prev. de art. 2 alin. 2, ori de ambele, acest beneficiu acordat de legiuitor persoanelor care colaborează cu organele de urmărire penală poate fi obținut în anumite condiții. De aceea, pentru a nu irosi această oportunitate acordată de către legiuitor, recomandăm suport de specialitate din partea unui avocat specializat în droguri, astfel încât clientul să beneficieze de reducerea limitelor de pedeapsă la jumătate, mai ales în raport de noile limite în vigoare.
Atenție! Nu orice denunț formulat va fi luat în considerare și va produce aceste efecte.
Pentru a vă putea exprima o opinie avizată, în primul rând trebuie să studiem temeinic dosarul cauzei, indiferent în faza procesuală în care se află. Ulterior vom stabili o întâlnire (fie fizic, fie online, fie la sediul Centrului de Reținere și Arest Preventiv sau al penitenciarului) în cadrul căreia vă vom prezenta situația juridică personală, toate strategiile de apărare viabile (cu avantajele și dezavantajele acestora), precum și costurile aferente, detaliat și transparent.
Cel mai des întâlnite droguri în România sunt: cannabis, ecstasy (MDMA), cocaină, heroină, amfetamină, metamfetamină (2-CMC, 3-CMC, 3-MMC, 4-CMC, 4-MMC), ketamină, etnobotanice (NSP – noi substanțe psihoactive), etc.
Competența materială a organului de urmărire penală aparține DIICOT (Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Crimă Organizată și Terorism. Sub coordonarea procurorilor din cadrul acestor parchete specializate își desfășoară activitatea ofițeri de poliție din cadrul BCCO (Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate) sau DCCO (Direcția de Investigare a Crimei Organizate) care efectuează actele de urmărire penală în baza delegării emise de procuror (audiază martori, pun în executare mandatele de supraveghere tehnică, mandatele de percheziție informatică și percheziție domiciliară, etc).
Iată cele mai importante modificări legislative în materia drogurilor intervenite în ultima perioadă:
Prin Legea 80/2022, în vigoare din data de 15 aprilie 2022, au fost adăugate noi substanțe în tabelele anexă I, II și III, printre care:
- 4-CMC [1-(4-chlorophenyl)-2-(methylamino) propan-1-one] a fost introdusă în tabelul anexă 1 prin legea 20/2022, fiind considerat astfel drog de mare risc.
Este important de precizat faptul că până la intrarea în vigoare a acestei legi, respectiv până în data de 14 aprilie 2022, ora 23:59:59, aceasta a fost considerată substanță susceptibilă de a produce efecte psihoactive, fiind incidente dispozițiile Legii 194/2011.
Prin Legea 45/2023, în vigoare din data de 5 martie 2023, au fost majorate limitele de pedeapsă la următoarele infracțiuni:
- trafic de droguri de risc (de la 2 la 7 ani – de la 3 la 10 ani) și trafic de droguri de mare risc (de la 5 la 12 ani – de la 5 la 15 ani), art. 2 alin. 1 și 2;
- introducerea sau scoaterea din țară, importul sau exportul de droguri de risc (de la 3 la 10 ani – de la 5 la 15 ani ) și de mare risc (de la 5 la 15 ani – de la 10 la 20 ani), art. 3 alin. 1 și 2;
- prev. de art. 2, 6-8 și 10, care au avut ca urmare moartea victimei (de la 10 la 20 de ani – de la 15 la 25 de ani).
Prin Legea 77/2023, în vigoare din data de 7 aprilie 2023, au fost adăugate noi substanței în tabelele anexă I și II, printre care următoarele droguri de mare risc:
- 3-MMC [2-(methylamino)-1-(3metilfenil) propan-1-onă]
- 3-CMC [1-(3-chlorofenil)-2-(metilamino) propan-1-onă]
- eutylone [1-(1,3-benzodioxol-5-y1)-2-(ethylamino) butan-1-one]
Este important de precizat faptul că până la intrarea în vigoare a acestei legi, respectiv până în data de 6 aprilie 2023, ora 23:59:59, acestea au fost considerate substanțe susceptibile de a produce efecte psihoactive, fiind incidente dispozițiile Legii 194/2011.
Prin Legea 58/2024, în vigoare din data de 24 martie 2024, a fost introdus art. 15 [1] prin care se elimină posibilitatea instanței de a pronunța o soluție cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pentru următoarele infracțiuni:
- trafic de droguri de mare risc, prev. de art. 2 alin. 2;
- introducerea sau scoaterea din țară, importul sau exportul de droguri de mare risc, prev. de art. 3 alin. 2
ÎNTREBĂRI FRECVENTE
De ce am nevoie de un avocat specializat în droguri?
Avocatul specializat în droguri vă poate realiza o apărare efectivă, având în vedere experiența acumulată în acest domeniu, cu toate particularitățile specifice acestora. În această situație, discutăm de dosare complexe (care pot avea zeci de volume), în care se administrează un vast probatoriu (supraveghere tehnică prin interceptarea comunicațiilor, localizarea prin GPS, percheziții informatice, audieri de martori, analize de laborator, etc) ceea ce implică o analiză detaliată și atentă a acestora, care în multe situații a reliefat grave vicii de procedură, acestea putând fi valorificate ulterior în beneficiul procesual al dumneavoastră. De asemenea, împreună putem stabili cea mai bună strategie de apărare în funcție de cantitatea de droguri deținută și / sau traficată, situația juridică și personală, astfel încât soluția finală să fie proporțională și cât mai blândă în raport de circumstanțele reale și personale.
Care sunt substanțele care sunt considerate droguri și a căror deținere în vederea consumului, respectiv traficarea sunt interzise?
În tabelul nr. I și II, anexe ale legii nr. 143/2000 sunt prevăzute toate substanțele considerate de lege ca fiind droguri de mare risc, iar în tabelul nr. III, sunt prevăzute toate substanțele considerate de lege ca fiind droguri de risc, a căror deținere în vederea consumului propriu respectiv traficarea sunt interzise.
Care este cantitatea de la care fapta constituie infracțiune?
Conform legii nr. 143/2000, nu există prevăzut un anumit prag cantitativ până la care fapta de a deține în vederea consumului propriu să nu constituie infracțiune. De asemenea, nu este prevăzut un prag cantitativ care să delimiteze infracțiunea de deținere de droguri de risc, fără drept, în vederea consumului propriu de cea de trafic de droguri. Cu toate acestea, deținerea fără drept a unei cantități mari de droguri, de cele mai multe ori, în practică, nu poate susține ipoteza conform căreia drogurile au fost cumpărate pentru o perioadă îndelungată de timp, dar exclusiv în vederea consumului propriu. Aceste aspecte trebuie analizate de la caz la caz. Bineînțeles, la procesul de individualizare a pedepsei se va ține cont de cantitatea deținută sau / și traficată, acesta fiind unul dintre elementele în funcție de care se apreciază gravitatea faptelor.
Există posibilitatea de a-mi reduce limitele de pedeapsă?
Da, există, cu anumite condiții. Conform art. 15 din legea 143/2000, „persoana care a comis una dintre infracțiunile prevăzute la art. 2-9, iar în timpul urmăririi penale denunță și facilitează identificarea și tragerea la răspundere penală a altor persoane care au săvârșit infracțiuni legate de droguri beneficiază de reducerea la jumătate a limitelor pedepsei prevăzute de lege.”. Trebuie precizat faptul că persoanele cu privire la care se formulează denunțul și se facilitează identificarea și tragerea la răspundere penală nu trebuie să fi fost descoperit și anchetat de organele de urmărire penală cu privire la faptele pentru care se formulează denunțul. De asemenea, pot constitui obiect al denunțului exclusiv infracțiunile prevăzute la art. 2-9 din legea 143/2000, nu și alte infracțiuni.
Se poate încheia acord de recunoaștere a vinovăției în cazul acestor infracțiuni?
Da, se poate încheia, dacă sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege privind încheierea acordului de recunoaștere a vinovăției. Trebuie menționat faptul că, inițierea acestuia poate avea loc numai după punerea în mișcare a acțiunii penale, moment de la care persoana cercetată dobândește calitatea de inculpat. De asemenea, încheierea acordului presupune recunoașterea în totalitate a faptelor pentru care s-a pus în mișcare acțiunea penală, astfel cum au fost reținute de către organele de urmărire penală.
AI NEVOIE DE AJUTORUL UNUI AVOCAT SPECIALIZAT ÎN INFRACȚIUNI CU DROGURI? PROGRAMEAZĂ O ÎNTÂLNIRE !
Cristian Gîndac, avocat specializat în droguri, vă poate oferi servicii juridice specializate în această arie a dreptului penal, având o experiență bogată și soluții notabile în acest domeniu.
GĂSEȘTE LOCAȚIA PE HARTĂ