Cuvinte cheie: Camera preliminară, dreptul la apărare, nulitate relativă
Recent, Tribunalul Maramureș a menținut încheierea penală pronunțată de judecătorul de cameră preliminară din cadrul Judecătoriei Baia Mare, prin care au fost admise, în parte, cererile și excepțiile invocate de către noi.
În esență, cererile admise au vizat dreptul la apărare în faza de urmărire penală, care a fost încălcat în mod flagrant de către organele de urmărire penală (poliția judiciară și procurorul care a supravegheat activitatea acestora).
Cum a fost încălcat dreptul la apărare al clientului nostru?
La data de 19.04.2021, avocatul ales al clientului nostru de la acea vreme, a formulat o cerere în temeiul art. 94 alin. 1 C.proc.pen., prin intermediul căreia a solicitat să fie încunoștințat cu privire la efectuarea oricărui act de urmărire penală în cauză, astfel încât să poată participa.
Ulterior, organele de urmărire penală au procedat la audierea a 5 martori, precum și la audierea în completare a persoanei vătămate (5 declarații).
La data de 20.12.2021, porcurorul de caz a dispus extinderea urmăririi penale și a acțiunii penale . Ulterior, organele de cercetare penală au dispus reținerea clientului nostru pentru o perioadă de 24 de ore, înaintând Judecătoriei Baia Mare referatul cu propunerea de luare a măsurii arestului preventiv.
Propunerea a fost respinsă, luându-se față de client măsura controlului judiciar, pentru o perioadă de 60 de zile. Ulterior, a fost admisă contestația parchetului, a fost desființată încheierea și în rejudecare, a fost admisă propunerea parchetului și în consecință s-a dispus față de client luearea măsurii arestului preventiv pentru o perioadă de 30 de zile.