GÎNDAC CRISTIAN CĂLIN
Avocat drept penal Cluj

Nu știu cu mama naibii se face, dar de fiecare dată, avocatura nu apare pe listă.

Acum văd propunerea privind noile restricții (și nu discut acum legalitatea lor și competența Guvernului dat jos prin moțiune), vizează inclusiv accesul avocaților în instanțe și parchete. Plecând de la premisa aceasta, mai putem vorbi de existența unei egalități de tratament? Pe scurt, un procuror sau judecător poate să intre în instanță și apoi în sală, chiar dacă este nevaccinat, dacă nu a trecut prin boală ori dacă nu e testat, dar un avocat NU. Valabil și pentru procurori și grefieri. De ce trebuie să solicităm noi de fiecare dată, să nu fim uitați?

Later edit: Și de data asta, s-a rezolvat pentru că a trebuit UNBR să vă deschidă ochii.

Ați avut nevoie cel puțin o dată în viață de asistență juridică din partea unui avocat? V-a plăcut când vi s-a explicat? V-ați simțit în siguranță?

Absolut de fiecare dată, se uită de avocați, culmea!

Pe durata stării de urgență, a trebuit noi să ne justificăm deplasările, că na, suntem avocați, nu procurori, judecători sau grefieri. Trebuia să prezentăm împuternicirea avocațială, să vadă polițistul sau militarul unde mergem, pentru că nu era suficientă legitimația. Până când a făcut UNBR-ul adresă, să vă ceară să terminați cu stupizeniile și să vă preocupe alte lucruri cu adevărat importante.

Când s-a început vaccinarea, în etapa a doua, erau considerate domenii-cheie de activitate, esențiale: (…) justiția (judecătorii, procurorii, grefierii). Dar avocații? Din nou a trebuit să tragem de mânecă toți incompetenții și să le spunem că defapt ar fi trebuit să fim și noi acolo, pentru că și noi facem parte din acest domeniu esențial și suntem zilnic în instanțe și parchete.

Avocatura începe să fie un moft în sistemul de justiție, de care nu prea mai sunt curioși prea mulți.Să vă spun și din sistem cum e?

Ați participat vreodată la o propunere de arest preventiv? Dacă nu, atunci vă spun cam cum e. Procurorul fie trimite la instanță referatul în aceeași zi, fie în următoarea (dacă e târziu, că na, instanța nu vine când vrem noi). Procurorul are dosarul, el întocmește referatul și noi? Ne mulțumim cu 30-40 min (în cel mai bun caz) să STUDIEM dosarul. Adică să ne uităm pe diagonală și să luam niște notițe. Apoi, ajungi în instanță și cu puțin noroc, apuci să te uiți peste referatul întocmit de procuror. 

E normal să nu fie comunicat un exemplar și avocatului? E normal să pui concluzii pe ceva ce te uiți în 10 minute? Și pe câteva idei pe care poate apuci să le notezi? Nu, nu e normal. Dar cui îi pasă? Nimănui.

E normal ca tu AVOCAT să studiezi dosarul pe holul parchetului sau să împarți masa cu jandarmul de serviciu de la intrare? Că nu există nicio cameră, oricât de mică ar fi, cu un scaun și o masă. Zici că suntem acum 100 de ani.

E normal să nu am eu avocat TOT dosarul înainte de a pune concluzii pe măsură preventivă? Și nu, nu din vina mea, pentru că am formulat cerere. Dar, cum merg lucrurile la noi, VOIT sau nu, primești fotocopiile după ce afli soluția pe măsură preventivă și cu puțin noroc apuci să studiezi dosarul până se fixează termen pe contestație. Degeaba scrie în cod că avocatul are dreptul să beneficieze de timpul și înlesnirile necesare în vederea pregătirii apărării. Cui îi pasă? 

Că tot vorbeam de dosar. Pe faza de urmărire penală nu ai voie ca tu AVOCAT să fotografiezi dosarul, că așa a gândit-o un mare deștept procuror general al României. Dar, când ajunge dosarul pe instanță, poți, cu propriul telefon. Atunci nu mai e problemă.

O altă chestiune importantă. Dacă primești copie după dosar, completezi cerere prin care te obligi să nu divulgi date din dosar. PENTRU CE? Asta trebuie să i se aducă la cunoștințe unui justițiabil, nu unui avocat, pentru că noi știm foarte bine ce avem și ce nu avem voie.

E normal să nu fii anunțat ce persoane urmează a fi audiate? Sau cel puțin dacă au sau nu legătură cu clientul tău? Să știi doar că în data de X, începând cu ora 8, se vor desfășura activități de urmărire penală în dosarul penal nr. Y la sediul Z? Să presupunem că am un dosar de trafic de droguri, în care sunt 7 traficanți și 200 de posibili cumpărători. Cu unii dintre ei există conversații care s-au identificat la percheziția informatică. Alții pe interceptări. Cu ce afectează buna desfășurare a urmăririi penale dacă eu știu cine urmează să fie audiat? Că mă pot pregăti și eu cu o zi înainte? Să nu car dosarul cu mine? Sau să nu găsesc pe moment din 20 de volume care mama naibii e volumul? Dacă eu sunt anunțat, ce? Gata, în secunda doi iau legătura cu martorul și îi spun ce să declare și ce nu? Pe bune?!

Ar fi cazul să se schimbe lucrurile, urgent!

Call Now Button
error: Content is protected !!